Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.04.2024

БРАВ УЧАСТЬ В ІНФОРМОПЕРАЦІЯХ ВОРОГА – ПОВІДОМЛЕНО ПРО ПІДОЗРУ ТАК ЗВАНОМУ «ЗАСТУПНИКУ МІНІСТРА» ОКУПАЦІЙНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ ХЕРСОНЩИНИ

       

За процесуального керівництва Івано-Франківської обласної прокуратури громадянину заочно повідомлено про підозру в державній зраді, колабораційній діяльності, пропаганді війни, поширенні матеріалів, у яких міститься виправдовування та заперечення збройної агресії рф проти України, а також глорифікації її учасників (ч.2 ст. 111, ч. 5 ст. 111-1, ст 436, ч.ч. 2,3 ст. 436-2 КК України).
 
Слідством встановлено, що мешканець Прикарпаття у співпраці із російськими спецслужбами брав участь у інформаційних операціях проти України.
 
У 2020 році він виїхав на територію рф, де став «політичним експертом», а у червні 2023 році отримав заочний вирок -  10 років ув’язнення за посягання на територіальну цілісність, поширення комуністичної символіки та пропаганду тоталітарних режимів.
 
Після втечі з України він почав пропагувати війну та розповсюджувати у Telegram-каналі заклики, поєднані з розпалюванням національної ворожнечі, для підриву авторитету держави.
 
Під час повномасштабного вторгнення  підозрюваний прибув на тимчасово окуповану територію Херсонщини та записав звернення до міністерства оборони російської федерації щодо знищення об’єктів енергетичної інфраструктури. При цьому  заявив, що знає «найболючіші точки» енергосистеми по яких треба «бити в першу чергу», акцентуючи увагу на ТЕС в  Івано-Франківській області.
 
Після цього звернення його призначили на посаду так званого «заступника міністра цифрового розвитку та масових комунікацій» окупаційної адміністрації Херсонської області.
 
На цій посаді він закликав «рвати на куски» і знищувати Україну, а також  розповідав російським медіа про соціальний та цифровий розвиток в окупованому регіоні.
 
У листопаді 2022 року так званий посадовець, щоб обмежити жителів окупованих територій в доступі до інформації, санкціонував підрив веж українських операторів мобільного зв’язку та телерадіомовлення.
 
За ці заслуги командування російських військ нагородило його медаллю «учасника спеціальної воєнної операції».
 
Спеціальне досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснює Управлінням СБУ в Івано-Франківській області.
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 

кількість переглядів: 117