Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.01.2024

В Івано-Франківську за коларабоціонізм засудили двох «чиновниць» із Херсонщини

        


За публічного обвинувачення Івано-Франківської обласної прокуратури двох мешканок Херсонщини суд визнав винними у колабораційній діяльності (ч. 3 ст. 111-1, ч. 5 ст. 111-1 КК України).
 
В суді прокурори довели, що громадянки України добровільно пішли на співпрацю з ворогом та зайняли посади в окупованому селі Микільське. Одна з них «очолила» громаду, а інша – заклад дошкільної освіти.
 
Так звана голова в незаконних органах місцевого самоврядування проводила агітаційну діяльність з метою популяризації ворожої влади, а також формувала списки жителів для незаконного референдуму про входження окупованих українських територій до складу рф.
 
Очолити громаду їй, як уродженці рф та проросійській активістці,  у серпні 2022 року запропонував заступник гауляйтера Херсонщини. Після звільнення правобережжя Херсонщини вона втекла до росії.
 
Її засуджено заочно до десяти років ув’язнення з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади строком на п'ятнадцять  років та з конфіскацією майна.
 
Інша засуджена як директорка дошкільного закладу впроваджувала стандарти освіти держави-агресора, проводила антиукраїнську пропаганду та зросійщення.
 
Під її керівництвом із дошкільної програми було вилучено українську мову та українознавчі дисципліни та запроваджено вивчення російської мови та історії.
 
Суд призначив їй покарання – два роки позбавлення волі,  а також позбавив її  права обіймати посади в органах державної влади, місцевого самоврядування і закладах освіти строком на десять років.
 
Вироки суду набрали законної сили. Строк відбування покарання засудженим рахуватиметься з моменту їх затримання.
 
Спеціальні досудові розслідування здійснювали слідчі Управління СБУ в Івано-Франківській області.
 

кількість переглядів: 597