Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.10.2023

В Івано-Франківську судитимуть організатора злочинної групи, якого екстрадували з Бельгії

                          

Прокурори Івано-Франківської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно організатора злочинної групи за фактами  вимагання, поширення злочинного впливу, незаконне заволодіння транспортними засобами та документами (ч. 4 ст. 189, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 255-1, ч. 3 ст. 289, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 357 КК України).
 
Організатор групи з лютого 2022 року переховувався і перебував у міжнародному розшуку, а у вересні 2023 року його екстрадували в Україну з Королівства Бельгія.
 
За клопотанням прокурорів обласної прокуратури суд взяв його під варту.
 
Слідством встановлено, що обвинувачений створив злочинну групу, яка  упродовж 2021 року з метою незаконного збагачення поширювала злочинний вплив на Івано-Франківщині. До її складу увійшли ще четверо неодноразово судимих громадян.
 
Учасники групи застосовували зброю та насильство щодо потерпілих та їх родичів. Вони вимагали неіснуючі борги, протиправно заволодівали майном та автомобілями, викрадали та привласнювали офіційні документи.
 
Серед об’єктів їх злочинних посягань також товариство з обмеженою відповідальністю, яке вони захопили, погрожуючи розправою його керівникам та завдавши збитків на мільйони гривень.
 
У лютому 2022 року правоохоронці провели понад 50 обшуків, під час яких вилучили великий арсенал зброї та боєприпасів, засоби зв’язку та інші докази злочинної діяльності.
 
Задокументували і припинили їх незаконні дії слідчі слідчого управління ГУНП в області, оперативники карного розшуку обласної поліції, за силової підтримки спецпідрозділів КОРД та РПОП, спільно з працівниками Управління СБУ в області та під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.
 
Організатор групи тривалий час переховувався від органів досудового  розслідування, а в січні  2023 року його затримали бельгійські правоохоронці.
 
Щоб екстрадувати підозрюваного органи прокуратури звернулися з відповідним клопотанням  до компетентних органів Королівства Бельгія.
 
За вказані правопорушення йому загрожує до дванадцяти років позбавлення волі.
 
 
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 

кількість переглядів: 1196