Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.07.2019

Пріоритетом діяльності прокуратури Івано-Франківської області й надалі залишається боротьба з корупцією

                 

Результатом належної взаємодії органів прокуратури та правоохоронних органів є викриття корупційних та пов’язаних із корупцією правопорушень, притягнення винних осіб до встановленої законом відповідальності.
 

Упродовж 6 місяців поточного року до суду скеровано 55 обвинувальних актів щодо вчинення корупційних злочинів (із них 53 провадження, розслідувані слідчими органів поліції, по 1 – ГУ ДФС в області та УСБ України в області), у тому числі 15 – у сфері земельних відносин, 10 – у бюджетній сфері, 2 – у сфері охорони здоров’я, по 1 – у банківській системі, сфері освіти та оборонно-промислового комплексу.
 

Майже половина (26) скерованих до суду обвинувальних актів – за фактами хабарництва (ст. ст. 368 – 369-2 КК України).У 2 кримінальних провадженнях розмір неправомірної вигоди склав понад 50 тис. грн.
 

Наприклад, 28.02.2019 направлено до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні про обвинувачення депутата однієї із міських рад області за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 369-2 КК України, який за попередньою змовою із фізичною особою вимагав та отримав неправомірну вигоду в сумі 50 тисяч доларів США від представника одного із товариств за вплив на депутатів міської ради у позитивному вирішенні питання про затвердження підприємству проекту відведення земельної ділянки площею 2 га для будівництва заводу з переробки твердих побутових відходів. Триває судовий розгляд.
 

СУ ГУНП в області закінчено досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно керівника однієї з експертних установ області, який, діючи повторно, вимагав та отримував від працівників цієї установи неправомірну вигоду в сумі від 2000 до 6500 грн (всього 58 тис. грн) за нарахування їм премій. Останньому 04.12.2018 повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, судом щодо нього обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою (із можливістю внесення застави в розмірі 264 тис. грн, яку внесено), накладено арешт на його майно. 03.04.2019 обвинувальний акт скеровано до суду. Судовий розгляд триває.
 

У кримінальних провадженнях про корупційні правопорушення, які впродовж 6 місяців 2019 року скеровані до суду, встановлено 5,6 млн грн заподіяної злочинами шкоди, забезпечено відшкодування 1,8 млн грн (або 32%), накладено арешт на 6,4 млн грн, заявлено позови на 1,8 млн грн.
 

За вчинення корупційних злочинів судами засуджено 8 осіб, усіх – до основного виду покарання у вигляді штрафу.
 

Наразі на розгляді в судах області перебуває більше ста кримінальних проваджень про корупційні правопорушення.
 
Пресслужба прокуратури Івано-Франківської області

кількість переглядів: 1366