Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.07.2021

Службова недбалість та підробка документів. Прокуратура Франківщини назвала типові злочини із землею

За перше півріччя 2021 року сума з поданих Івано-Франківською обласною прокуратурою судових земельних позовів перевищує увесь минулий рік майже на 80 мільйонів гривень. Про це Суспільному Карпати розповів в.о. начальника відділу представництва держави у суді обласної прокуратури Любомир Хамець.
 
Як правило, це — кримінальні злочини, пов’язані із землею, уникнення конкурсів та фабрикування і
 
Впродовж минулого року 8 873 гектари повернуто або попереджено вибуття землі (комунальна або державна форма власності).
 
Цьогоріч повернуто або попереджено вибуття землі (комунальна або державна форма власності) 761 гектар.
 
За позовом Івано-Франківської обласної прокуратури, Господарський суд області скасував рішення Коломийської міської ради, на підставі якого особливо цінні землі загальною площею 707 гектарів і вартістю 38 мільйонів гривень незаконно вибули із власності Національної академії аграрних наук України. Рішення суду ще не вступило в законну силу.
 
"Ці землі належать до науково-дослідних полів і застосовуються для наукової діяльності за агрохімічним складом грунтів. Стаття 150 Земельного кодексу України чітко визначає, що землі такої категорії можуть належати лише до державної форми власності. Натомість Коломийська міська рада розробила генеральний план і збиралася ці землі роздати під забудову", — розповідає Любомир Хамець.
 
Обласна прокуратура через суд домоглася розірвання договору оренди землі площею 20 гектарів вартістю понад 22,5 мільйона гривень, укладеного Спаською сільською радою з ТОВ "Скайсолар", через заборгованість підприємства зі сплати орендної плати у розмірі 394 тисячі гривень. Рішення суду виконано, земельну ділянку повернуто у комунальну власність Нижньовербізької сільради.
 
"Фізична особа набула права власності на землю на підставі підроблених документів, внаслідок чого за матеріалами кримінального провадження було визнано незаконним та скасовано рішення органу місцевого самоврядування, визнано недійсними 5 державних актів на землю і витребувано земельну ділянку у цієї особи. Посадова особа Спаської сільської ради понесла кримінальну відповідальність", — каже прокурор.
 
Рішенням Господарського суду Івано-Франківської області задоволено позов до Єзупільської селищної ради та ТОВ "Угринів" і визнано недійсними низку угод про передачу у користування земельних ділянок загальною площею 176 га вартістю понад 60 мільйонів гривень. Усі ділянки повернуто на користь територіальної громади.
 
"Це належить до категорії недійсних (нікчемних) договорів, укладених без проведення конкурсу. Такі правочини є невигідними громаді. Конкурси — це конкуренція, зростає ціна, сплачується вступний внесок у місцевий бюджет за участь у ньому, тобто в будь-якому випадку сільська рада отримає більший прибуток. У даній ситуації нікчемна угода означає, що договір оренди землі закамуфлювали угодою про відшкодування збитків або підряду, або контрактації. Таким чином, орендні правовідносини переводять у інші, де не потрібне проведення аукціону", — роз’яснює представник прокуратури.
 
Найтиповішими злочинами у сфері земельного законодавства прокуратура називає службову недбалість та умисел, який спрямований на підроблення посадовою особою проєктно-кошторисної документації. До прикладу, посадовець мав вийти на місце і визначити реальні межі земельної ділянки. Натомість він не зробив цього, а довірився проєктній документації та підписав її. В цей час на цій земельній ділянці ростуть сторічні дуби, а отже, це — земля не сільськогосподарського призначення, а природозаповідного або, як мінімум, лісогосподарського, стверджує керівник відділу представництва держави у суді.
 
За словами Любомира Хамця, з кожним роком у громади з’являється все ширший доступ до публічної інформації у власних громадах. Так проведення аукціонів – це сайт ProZorro, рішення органу місцевого самоврядування – місцеві сайти громад, які зобов’язані їх публікувати на десятий день з моменту прийняття. Частина з перелічених вище позовів стали можливими саме завдяки зверненням громадян до прокуратури або оприлюднення людьми через ЗМІ інформації про адміністративне чи кримінальне правопорушення на території їхніх громад.
 
 

кількість переглядів: 7305