Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.07.2022

Злочини війни, корупція, бюджет та земля: в обласній прокуратурі обговорили результати та визначили пріоритети в роботі правоохоронців Прикарпаття (ФОТО)

У середу, 27 липня під головуванням керівника Івано-Франківської обласної прокуратури Романа Хими відбулася нарада за результатами роботи відомства у I півріччі 2022 року.
 

У нараді взяли участь заступник керівника обласної прокуратури, керівники структурних підрозділів, керівники окружних прокуратур, їх заступники та начальники відділів.

Роман Хима відзначив, що в умовах війни прокурори належним чином виконують свої обов’язки та реагують на виклики, пов’язані із збройною агресією країни-окупанта. «Умови воєнного стану вимагають від нас зосередження уваги на розслідуванні актуальних проваджень та скерування їх до суду.  За цей час правоохоронними органами області розпочато досудове розслідування понад 800 злочинів, пов’язаних зі збройною агресією, більшість із яких – за фактами посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та порушень законів і звичаїв війни», - наголосив керівник обласної прокуратури.

Прокурори обласної та окружних прокуратур проводили першочергові слідчі дії у майже 600 кримінальних провадженнях цієї категорії, які вчинені в інших регіонах.
 

Прикарпаття залишається безпечним регіоном із одним з найнижчих рівнем злочинності (20 злочинів на 10 тис. населення). На території області більш як на чверть знизилась кількість облікованих кримінальних правопорушень, у тому числі проти життя та здоров’я особи, на 21% – тяжких злочинів.
Суттєво зменшилась кількість кримінальних посягань проти власності - крадіжок, грабежів та вимагань.

Водночас активізовано роботу щодо виявлення кримінальних правопорушень проти довкілля (на 15%), майже наполовину зросла кількість викритих кримінальних правопорушень у сфері обігу наркотичних засобів та психотропних речовин, у тому числі знешкоджено 4 злочинні угруповання, які вчиняли злочини у вказаних сферах.
 
За процесуального керівництва прокурорів у кожному третьому завершеному розслідуванням кримінальному провадженні до суду скеровано обвинувальні акти, в тому числі більше півсотні – про корупційні кримінальні правопорушення, близько 100 – за фактами незаконного використання бюджетних коштів, у сфері земельних правовідносин та охорони довкілля.

Вжитими заходами забезпечено відшкодування 45 млн грн збитків, заподіяних злочинними посяганнями. З питань захисту інтересів держави суди задовольнили вимоги прокурорів на понад 256 млн грн.

Водночас керівник обласної прокуратури наголосив на необхідності посилення роботи прокурорів на пріоритетних напрямах. Додаткових заходів слід вжити щодо викриття незаконних використань гуманітарної допомоги, псевдо-волонтерства, розслідування злочинних посягань на державну цілісність, фактів ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, незаконного обігу зброї.
«Злочини війни, боротьба з корупцією, виявлення та розслідування злочинів у бюджетній та земельних сферах  – це напрями на яких слід зосередити увагу прокурорам та у взаємодії із правоохоронними органами забезпечити ефективну роботу» - зазначив Роман Хима.
 

кількість переглядів: 1474