Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.07.2018

25 липня 2018 року відбулась прес-конференція прокурора Івано-Франківської області Олександра Стратюка (ФОТО)

Сьогодні, 25 липня 2018 року, прокурор Івано-Франківської області Олександр Стратюк провів прес-конференцію щодо результатів роботи органів прокуратури за перше півріччя 2018 року.

Під час заходу керівник регіональної прокуратури зазначив, що органи прокуратури продовжують ефективно виконувати покладені законом функції на основних напрямках прокурорської діяльності.

Внаслідок узгодженої діяльності прокуратури з іншими правоохоронними органами не допущено дестабілізації громадського порядку, рівень злочинності залишається одним із найнижчих у державі, розкрито більше 40% учинених злочинів, припинено діяльність 6 організованих груп. Удвічі вища, ніж у державі, питома вага розшуканих осіб, які переховуються від органів досудового розслідування та суду.

«Спостерігається зниження числа тяжких злочинів, на третину менше вчинено умисних убивств ( 11 у першому півріччі 2017 року, 7 у першому півріччі 2018), на 20 % – умисних тяжких тілесних ушкоджень ( 20 у першому півріччі 2017 року, 16 у першому півріччі 2018), наполовину – розбійних нападів (11 у першому півріччі 2017 року, 5 у 2018). Докладеними зусиллями нарешті вдалося досягти значного зменшення дорожньо-транспортних пригод, у тому числі на чверть – що спричинили смерть потерпілих (40 у першому півріччі 2017 року, 30 у першому півріччі поточного року). На третину знизилась злочинність серед неповнолітніх (67 проти 44).

Загалом процесуальними керівниками органів прокуратури області забезпечено досудове розслідування у майже 18 тисячах кримінальних проваджень слідчих усіх правоохоронних органів, в тому числі в кожному четвертому в суди скеровано обвинувальні акти.

У закінчених кримінальних провадженнях відшкодовано збитків на суму майже 43 млн грн, що складає 58%», - підкреслив Олександр Стратюк.

За фактами хабарництва (ст. ст. 368, 368-4, 369 КК України) розслідувано та скеровано до суду 17 кримінальних проваджень (проти 9 за аналогічний період минулого року).

Прокурор області також відзначив позитивну роботу правоохоронних органів при розкритті правопорушень.

З урахуванням вимог сьогодення активізовано розслідування правопорушень на пріоритетних напрямах слідчими ГУНП в Івано-Франківській області. На третину зросла результативність розслідування корупційних злочинів (35 у першому півріччі 2017 року, 48 у поточному році), у тому числі фактів хабарництва (9 у першій половині 2017, 17 у першому півріччі 2018), наполовину – у бюджетній сфері (26 проти 38) та у сфері земельних правовідносин (14 проти 21).

Упродовж 6 місяців 2018 року складанням та направленням у суди обвинувальних актів завершено досудове розслідування 56 кримінальних проваджень у сфері охорони лісових ресурсів. За цей період судами розглянуто 36 кримінальних проваджень у сфері лісокористування, засуджено 36 осіб.

Реалізуючи функцію представництва відповідно до законодавчих змін, вжито заходів щодо забезпечення фактичного поновлення порушених інтересів держави в суді, у тому числі на пріоритетних напрямах. З початку року прокурорами пред’явлено позови на майже 252 млн грн. За результатами їх розгляду судами постановлено стягнути 51 млн грн. Забезпечено виконання судових рішень у справах за позовами прокурорів на 37 млн грн.

Основна частка заявлених та задоволених судами позовів – у сфері земельних правовідносин, де вже реально виконано судові рішення на 30 млн грн, повернуто в державну та комунальну власність 54 га земельних ділянок. Результативним було реагування на порушення законодавства під час проведення закупівель у сфері охорони дитинства, де заявлено позовів на майже 13 млн грн.

Попри законодавчі зміни важливим напрямом роботи органів прокуратури залишається розгляд звернень та прийом громадян.

Протягом 6 місяців 2018 року до органів прокуратури області надійшло майже 2,5 тисячі звернень, із яких вирішено 1249 звернень (51%), у тому числі 39 звернень від народних депутатів України.

Під час прес-конфенції журналісти цікавились питаннями розслідування окремих кримінальних проваджень, на які прокурор області надав відповіді.


Прес-служба прокуратури Івано-Франківської області

кількість переглядів: 2094