Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.03.2023

Прокурори передали до суду справи щодо двох мешканок Прикарпаття, які пропагували «руський мир» та виправдовували окупацію

            


Прокурори Івано-Франківської  обласної прокуратури скерували  до суду обвинувальні акти стосовно двох жительок області за виправдовування та визнання правомірною збройної агресії РФ проти України (ч. 3 ст. 436-2 КК України).

Слідством встановлено, що обвинувачені поширювали через власні акаунти у соціальних мережах матеріали з підтримкою та виправдовуванням окупантів.

Одна з них – уродженка РФ, яка тривалий час проживає в Івано-Франківську, з травня 2022 року розповсюджувала публікації, в яких збройна агресія подавалась як внутрішній громадянський конфлікт. Як учасниця проросійських груп та прихильниця пропагандистів вона ділилася дописами про «визволення від фашизму», а українців називали «нацистами»  і «терористами».

Інша обвинувачена - жителька Прикарпаття не лише поширювала дописи на підтримку окупантів та пропагандистські матеріалами із «освобожденных городов», а й розповсюджувала заклики щодо припинення існування України як самостійної держави.

Їй пред’явлено обвинувачення також у вчиненні дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади ( ч.3 ст.109 КК України).

Обидві зловмисниці перебувають під вартою. Їм загрожує до восьми років ув’язнення.

Досудове розслідування здійснювалося слідчими Управління СБУ в Івано-Франківській області.
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 

кількість переглядів: 903