Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.07.2021

Упродовж першого півріччя 2021 року прокурорами пред’явлено позови на понад 944 млн грн

 

 

Одним із пріоритетних напрямів діяльності органів прокуратури є захист інтересів держави та суспільства, який реалізується через конституційну функцію представництва, спрямовану на дієвий захист порушених прав у суді.

Завдяки вжитим у І півріччі 2021 року заходам покращилась ефективність позовної роботи, збільшилась сума у справах, за якими судом відкрито провадження, сума задоволених позовів, виконаних судових рішень та площа повернутих земель.

У вказаний період прокурорами пред’явлено позови на суму 944,5 млн грн (без урахування позовів у сфері охорони дитинства). За результатами їх розгляду судами постановлено стягнути 223,7 млн грн.

У бюджетній сфері:

- органами прокуратури області заявлено позови на 16,9 млн грн (10,9 млн грн – у 2020 році);

- виконано судові рішення вказаної категорії на суму понад 4 млн грн.

З питань державної та комунальної власності:

-  заявлено позови на суму майже 121 млн грн (у першому півріччі 2020 року – 2,6 млн грн);

-  судами задоволено 5 позовів на суму понад 20,5 млн грн;

-  виконано судові рішення на суму понад 1,6 млн грн (проти 0,6 млн грн – у минулому році).

На виконання рішень судів звільнено ряд приміщень комунальної власності та сплачено заборгованість з орендної плати нерухомого майна до місцевих бюджетів громад.

У сфері земельних відносин:

- заявлено позови на суму майже 570 млн грн;

- судами задоволено позовні вимоги прокурорів у 12 справах на 218,7 млн грн;

-  реально виконано судові рішення на суму 110,3 млн грн;

- повернуто або попереджено незаконне вибуття з державної та комунальної власності 762 га землі.

Під час здійснення представницької діяльності щодо відшкодування шкоди, заподіяної злочинами, в тому числі поза межами кримінального судочинства:

- прокурорами заявлено позови на суму майже 12,4 млн грн;

- реально виконано рішення судів на 4,5 млн грн.

Суттєво збільшилась сума, на яку заявлено позови прокурорів у сфері охорони навколишнього природного середовища, – майже 326 млн грн проти 53 млн грн у 2020 році. Виконано судові рішення на суму майже 6,5 млн грн.

Ключовим завданням прокурорів у здійсненні представницьких повноважень є досягнення реального результату – стягнуті до бюджету кошти, повернуті об’єкти комунальної та державної власності, землі, збільшення надходжень за їх використання.

Упродовж І півріччя 2021 року набрали законної сили судові рішення у справах за позовами прокурорів на суму понад 223 млн грн. Завдяки вжитим заходам забезпечено виконання судових рішень на понад 124 млн грн, у тому числі на майже 83 млн грн – за рішеннями звітного періоду.

Реагуючи на порушення, допущені органами державної виконавчої служби під час виконання судових рішень, прокурори в порядку відомчого контролю внесли 46 скарг, які задоволено.
 
Пресслужба Івано-Франківської обласної прокуратури
 

кількість переглядів: 772