Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.01.2019

Спростування недостовірної інформації інтернет-видання

  

Прокуратурою Івано-Франківської області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні щодо службових осіб, юридичних осіб приватного права, які  підозрюються у скоєнні  привласнення чужого майна, вчиненого за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах, та у службовому підробленні, тобто у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України.

13 cічня 2019 року в засобах масової інформації на інтернет - сайтах https://kurs.if.ua/news/u_frankivsku_vzyaly_pid_vartu_ekschynovnyka_oblderzhadministratsii_yakogo_pidozryuyut_u_pryvlasnenni_milyoniv_na_budivnytstvi_fortyfikatsiynyh_sporud_72048.html та інших розміщено інформацію під назвою «В Івано-Франківську арештували екс-чиновника ОДА, підозрюваного у привласненні мільйонів на будівництво фортифікаційних споруд».

Відповідно до змісту опублікованої статті, яка в подальшому поширилась іншими інтернет - виданнями,  Івано-Франківський міський суд обрав запобіжний захід тримання під вартою Роману Мочерняку, який донедавна працював заступником директора департаменту будівництва житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської облдержадміністрації. Його підозрюють у привласненні коштів під час будівництва фортифікаційних споруд у Донецькій області.

Альтернативним запобіжним заходом суд призначив підозрюваному заставу  в розмірі 555 900 грн.

Кореспондент вищевказаного інтернет - видання неправильно трактував позицію прокурора в судовому засіданні щодо обрання розміру застави, вказавши: «Прокурор змінив розмір застави та просив зменшити її  до 3 757 грн», що не відповідає дійсності.
 
Насправді, у судовому засіданні під час розгляду клопотання про застосування щодо Мочерняка Р.М. запобіжного заходу у виді тримання під вартою, враховуючи суму збитків, завданих державним інтересам злочинними діями підозрюваного, що становлять 6 618 328,43 грн, та викликаний негативний суспільний резонанс щодо вчиненого кримінального правопорушення, слідчому судді запропоновано визначити заставу в розмірі 3 757 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, тобто суму, достатню для відшкодування заподіяних державним інтересам збитків - у розмірі  6 619 834 грн.

Враховуючи те, що слідчий суддя при визначенні розміру застави не врахувала всіх положень закону та не навела в ухвалі обґрунтувань щодо визначення розміру застави – 300 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто 555 900 грн, прокуратура оскаржила  вказану ухвалу до Івано-Франківського апеляційного суду.
 


Прес-служба прокуратури Івано-Франківської області

кількість переглядів: 1711