Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.12.2018

Прокуратура Івано-Франківської області попереджає, та радить як не стати жертвою шахраїв

                            

Прокуратура Івано-Франківської області звертає вашу увагу на те, що останнім часом на Прикарпатті зафіксовано непоодинокі випадки шахрайства.
 

Вимагання грошей за звільнення близьких, родичів


Шахраї телефонують на мобільні телефони та вимагають від людей певну суму грошей, аргументуючи це тим, що їхніх синів, доньок, онуків представниками органів внутрішніх справ затримано за вчинення кримінального правопорушення і якщо вони не перерахують відповідну суму коштів через банківські установи, то у них будуть великі проблеми. При цьому вказують вірні імена, прізвища тощо.

Практика свідчить, що переважна більшість потерпілих не робили спробу вирішити питання законним шляхом, а одразу ж здійснювали переказ коштів на вказаний шахраєм рахунок.
 

З метою уникнення подібних випадків, дотримуйтесь таких порад:


- попередьте своїх рідних та будьте з ними на зв’язку;
- якщо вам телефонують незнайомці, не панікуйте, не поспішайте шукати гроші, а перш за все, зателефонуйте своїм рідним та близьким (про яких йшла мова) і дізнайтеся, де вони в даний час знаходяться і чи дійсно потребують допомоги;
- зателефонуйте до поліції та з’ясуйте обставини справи.
 

Шахрайства щодо купівлі та продажу різного виду товарів та речей через всесвітню мережу «Інтернет»


Найпоширенішими видами шахрайства є купівля товарів, розміщених на дошках оголошень, в Інтернет-магазинах, на Інтернет-аукціонах за системою передоплати коштів за замовлений товар. Як наслідок – кошти перераховані, а товару немає.
 

З метою уникнення подібних випадків, дотримуйтесь таких порад:


-використовуйте тільки відомі Інтернет-магазини й Інтернет-аукціони, які мають певну репутацію;
- використовуйте ресурси, якими користувалися ваші знайомі, родичі, які отримали замовлений товар і у них немає скарг на отриманий товар;
- використовуйте для отримання й оплати замовленого товару послугу накладного платежу, здійснюйте розрахунки тільки після того, як ви отримаєте товар і впевнитесь, що замовлений вами товар відповідає вашому бажанню і якості.
 

Несподіваний виграш у лотереї


Останнім часом почастішали випадки розсилки SMS-повідомлень або ж телефонних дзвінків про виграш автомобіля або великої суми грошей, тощо. Підтвердження виграшу - публікація мобільного номеру (або його частини) переможця на офіційному сайті компанії, що проводить акцію.

Шахраї обіцяють передати виграш за оплату частини державного мита, податку тощо. Багато хто починає процедуру отримання призу - перераховує "початкову" суму, яка в подальшому буде далеко не останньою. Та в кінцевому рахунку ніякого виграшу не отримує.
 

З метою уникнення подібних випадків, дотримуйтесь таких порад:


-не реагуйте на будь-якого роду SMS і e-mail розсилки, в яких повідомляють про виграш, оскільки дані «акції» спрямовані на обман і незаконний заробіток.
 


Викладені вище приклади не є виключним переліком дій, до яких вдаються шахраї, з метою заволодіння чужими коштами.
 

Прокуратура Івано-Франківської області радить бути пильними. Не дайте себе ошукати!


Прес-служба прокуратури Івано-Франківської області

кількість переглядів: 1587