Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.01.2018

У ПРОКУРАТУРІ ОБЛАСТІ ВІДБУЛАСЬ ОПЕРАТИВНА НАРАДА, НА ЯКІЙ ОБГОВОРЕНО ПІДСУМКИ РОБОТИ ОРГАНІВ ПРОКУРАТУРИ У 2017 РОЦІ (ФОТО)

Під головуванням прокурора Івано-Франківської області Олександра Стратюка відбулася оперативна нарада, на якій обговорено підсумки роботи органів прокуратури у 2017 році та визначено першочергові завдання на наступний рік.

Про здобутки та проблемні питання на окремих напрямах діяльності поінформували перший заступник та заступники прокурора області, а  зі звітами виступили керівники місцевих прокуратур та начальники відділів цих прокуратур.

Відкриваючи оперативну нараду, Олександр Стратюк зазначив, що органи прокуратури продовжують ефективно виконувати покладені законом функції на основних напрямках прокурорської та слідчої діяльності.
 

«Значно зменшилась кількість облікованих кримінальних правопорушень (із 9 893 до 8 244 або на 17%), зокрема особливо тяжких (із 215 до 185 або на 14%), корисливих (із 6 148 до 4 138 або на 33%), у тому числі майже на чверть – грабежів та розбоїв. Рівень злочинності (60, у 2016 році – 72) залишається одним із найнижчих серед регіонів», - підкреслив Олександр Стратюк.
Водночас однією із найвищих є частка виявлених кримінальних правопорушень, учинених у сфері службової та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг (обліковано 363 такі злочини, в тому числі 74 – пов’язані з хабарництвом), позитивною є динаміка щодо викриття злочинів у сфері використання комп’ютерних мереж (їх кількість збільшилась у 6 разів), а також правопорушень, пов’язаних із незаконним обігом наркотичних засобів та психотропних речовин (на третину).
Прокурор області також відзначив позитивну роботу правоохоронних органів при розкритті правопорушень. Припинено діяльність 7 організованих груп, які вчиняли злочини у сферах незаконного обігу наркотичних засобів, грального бізнесу, розбійні напади та крадіжки у складі банди, а також злочини у сфері фіктивного підприємництва, у кредитно-фінансовій сфері з корупційними зв’язками. З постановленням обвинувальних вироків судами розглянуто 10 кримінальних проваджень, у яких за вчинення злочинів у складі злочинних угруповань засуджено 30 осіб, 25 із них – до реального позбавлення волі.

За остаточними результатами досудового розслідування розкрито майже 3,5 тисячі кримінальних правопорушень, що становить 45%, за оголошеною підозрою – 3 792 кримінальні правопорушення або 49%.

Внаслідок посилення нагляду за досудовим розслідуванням кримінальних проваджень у половині з них прийнято кінцеві процесуальні рішення, в тому числі в кожному п’ятому в суди скеровано обвинувальні акти. Майже вдвічі зросла кількість укладених угод про визнання винуватості (124). Забезпечено відшкодування 54% (32 млн грн) заподіяної злочинами шкоди.
 

Низку актуальних правопорушень, передусім з ознаками корупції (14), розслідувано слідчим відділом прокуратури області. Однією з найвищих у державі (52%, загалом по державі 43%) є питома вага закінчених кримінальних проваджень слідчими поліції, якими також активізовано розслідування правопорушень на пріоритетних напрямах.

У ході розслідування корупційних злочинів забезпечено відшкодування 69% заподіяної шкоди, а це більше 15 млн грн із 87 млн грн, які відшкодовано у цій категорії проваджень загалом у державі (загальнодержавний показник відшкодування складає лише 8%).

Забезпечено належну реалізацію повноважень прокурорів як спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції. З метою усунення причин та умов, що сприяли вчиненню корупційних або пов’язаних із корупцією правопорушень, внесено більше ста документів реагування, за участю прокурорів судами притягнуто до адміністративної відповідальності близько півсотні осіб, у тому числі 4 державних службовців.
 

Завдяки вжитим організаційно-практичним заходам суттєво зменшено кількість нерозглянутих кримінальних справ, скерованих у суди в порядку Кримінально-процесуального кодексу України 1960 року (із 38 станом на 01.01.2017 до 14 станом на 31.12.2017). Не набрало чинності жодне реабілітуюче судове рішення.

Посилено нагляд за дотриманням конституційних прав громадян в установах попереднього ув’язнення та виконання покарань, а також при застосуванні заходів примусового характеру. З цих питань розпочато 16 кримінальних проваджень, із яких 3 – про вчинення корупційних правопорушень, 3 – за фактами порушень прав в’язнів на охорону здоров’я, 2 – щодо незаконного утримання осіб у реабілітаційних центрах.
 

Закріплено позитивні результати представницької діяльності. Судами задоволено позови прокурорів на більш як 170 млн грн, третина з яких (64 млн грн) – у сфері охорони навколишнього природного середовища, майже 200 млн грн стягнуто реально, повернуто в державну та комунальну власність 3,7 тис. га земель.

При здійсненні представницьких повноважень розпочато 57 кримінальних проваджень, у тому числі 24 – у бюджетній сфері,
20 – із питань земельних відносин.

Низку позовів заявлено з метою збереження майна та земельних ділянок дитячих установ. Загалом забезпечено виконання судових рішень у сфері охорони дитинства на 93%, за закритими справами добровільно відшкодовано понад 66 млн грн.
 

Водночас на нараді Олександр Стратюк зосередив увагу колективу на необхідності негайного вирішення проблемних питань та активізації роботи, відзначивши при цьому, що результати на окремих напрямках є недостатніми, а в деяких відділах прокуратур взагалі немає пріоритетних напрацювань.

 Керівникам цих відділів прокуратур було вказано на конкретні недоліки та прорахунки. Перш за все, прокурор області звернув їх увагу на викриття корупційних правопорушень у бюджетній сфері та злочинів у сфері земельних відносин і охорони навколишнього природного середовища. 


За результатами наради розроблено конкретні заходи на наступний період.
 


 Прес-служба прокуратури Івано-Франківської області

кількість переглядів: 2435