Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.04.2014

За гратами довіку

До кінця свого наразі недолугого життя перебуватиме у місцях позбавлення волі нині 31-річний житель Галицького району. Його судили за вбивство підлітка з сусіднього села, яке він скоїв торік у червні.
Потерпілий, 13-річний хлопчик, попри юний вік був, як кажуть, на всі руки майстер. Наприклад, сам міг зібрати мопед, на який знайшлися покупці. Причому намагався не просити у батьків грошей на свої потреби, а сам вишукував їх, зокрема, здаючи брухт. 29 червня він знову назбирав різного залізяччя і поїхав у сусідні Більшівці, де був пункт прийому. Цього разу хлопчині були потрібні гроші, бо хотів зробити подарунок татові, у якого наближався день народження.
Та у Більшівцях пункт прийому брухту виявився зачиненим. На свою біду, підліток випадково перетнувся з компанією чоловіків, котрі вживали алкоголь біля однієї з крамниць. Один із них був знайомий, бо теж працював на прийомі металу і хлопчина не раз мав з ним справу. Цей нелюд викликався допомогти знайти місце, де приймають брухт, якщо отримає, так би мовити, «на пиво». Підліток погодився, й обоє на велосипедах поїхали з селища. Та як тільки вони опинилися у безлюдному місці — на околиці Більшівців поряд із зарослим очеретом колишнім озерцем, зловмисник накинувся на дитину, задушив її та сховав тіло і велосипед у зарослях. Забравши брухт хлопчика, сам здав його, отримавши аж 50 гривень, котрі того ж дня пропив.
Мама підлітка, стурбована тим, що син не ночував удома і зв’язатися з ним не може, звернулася по допомогу до міліції. Пошуками хлопчини займалися як правоохоронці, так і працівники служби надзвичайних ситуацій і місцеве населення. Коли підтвердилося найжахливіше, оперативники швидко «вирахували» убивцю. Найперше, уже згаданий 30-річний чоловік був останнім, з ким бачили дитину. Та й біографія у нього була ще та: судимості за крадіжки, розбій, угон автомобіля. Щоправда, підозрюваний спершу не зізнавався у злочині, однак доказів його причетності до вбивства було достатньо.
Як повідомила прес-служба обласної прокуратури, враховуючи тяжкість злочину, представник обвинувачення вимагав найвищої міри покарання, передбаченої пунктами 2,6, частини 2 ст. 115 Кримінального кодексу України, — умисне вбивство малолітньої дитини з корисливих мотивів. Галицький районний суд погодився з позицією прокурора та призначив покарання у вигляді довічного позбавлення волі.
Зауважимо, що зловмисник ще може його оскаржити у вищих інстанціях. Але, міркуємо, навряд чи його скаргу буде задоволено.
Газета "Галичина", № 48, Ярема Срібнак

кількість переглядів: 1903