Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.07.2019

Стан запобігання злочинам у сфері охорони лісових ресурсів на Прикарпатті у першому півріччі 2019 року

                    

Із урахуванням стану додержання законності у сфері охорони довкілля важливим напрямом діяльності прокуратури є вжиття заходів щодо своєчасного виявлення та ефективного розслідування кримінальних правопорушень у лісовій сфері, встановлення винних осіб, притягнення їх до кримінальної відповідальності, а також відшкодування завданих державі збитків.
 

Водночас у зв’язку із законодавчими нормами в частині суттєвого збільшення розміру шкоди (до 1,9 млн грн), за наявності якої настає кримінальна відповідальність за незаконну порубку, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників (які були чинними з січня до травня 2019 року), впродовж першого півріччя поточного року значно зменшилася кількість скерованих до суду обвинувальних актів про лісопорушення.
 

Так, із початку 2019 року розпочато 23 кримінальні провадження у сфері охорони лісових ресурсів. До суду скеровано 6 обвинувальних актів (3 – щодо незаконного експорту деревини, 2 – щодо незаконних порубок лісу, 1 – щодо неналежного виконання службових обов’язків стосовно забезпечення охорони лісу).
 

Наприклад, Івано-Франківською місцевою прокуратурою 24.04.2019 скеровано до суду обвинувальний акт за ч. 4 ст. 358 КК України щодо приватного підприємця, яка придбала завідомо підроблені товарно-транспортні накладні про відпуск деревини Золочівським ДЛП ЛГП «Галсільліс» породи «граб» у кількості 76 м³, з метою отримання сертифікатів та експорту деревини за кордон.
 

У закінчених кримінальних провадженнях указаної категорії встановлено близько 220 тис. грн збитків, спричинених кримінальними правопорушеннями, із яких 27 тис. грн відшкодовано під час досудового розслідування, питання відшкодування решти суми збитків вирішується в порядку цивільного судочинства.
 

Впродовж першого півріччя цього року судами розглянуто 17 кримінальних проваджень у сфері лісокористування: 3 кримінальні провадження закрито у зв’язку із закінченням строків давності, 14 – у зв’язку з набранням чинності законом, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння, вчинене особою.
 

Крім цього, у зв’язку з набранням чинності закону, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння, вчинене особою, у поточному році на стадії досудового розслідування закрито 91 кримінальне провадження про злочини вказаної категорії (передбачені ст. 246 КК України).
 

Станом на 16.07.2019 у провадженні слідчих підрозділів територіальних органів поліції перебувають 32 кримінальні провадження за фактами кримінальних правопорушень, учинених у вказаній сфері, з яких 11 – щодо незаконного експорту деревини, 9 – щодо незаконних порубок лісу, 12 – про вчинення службових злочинів у сфері охорони лісових ресурсів.
 
Пресслужба прокуратури Івано-Франківської області

кількість переглядів: 1915