Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.07.2018

«З початку року у 9 разів збільшилась кількість осіб, яких притягнуто до дисциплінарної відповідальності за порушення ЗУ «Про запобігання корупції, в порівнянні з минулим роком», - прокуратура

                                    

Прокуратурою області у поточному році вжито низку організаційно-практичних заходів спрямованих на підвищення ефективності реалізації повноважень прокурора як спеціально уповноваженого суб’єкта у сфері протидії корупції.

Завдяки вжитим заходам майже удвічі збільшилась кількість внесених подань у порядку ч. 3 ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» (з 55 за 6 місяців 2017 року до 94 у поточному році), у дев’ять разів збільшилась кількість осіб, яких притягнуто до дисциплінарної відповідальності за результатами розгляду подань прокурорів (з 3 до 27), втричі збільшилась кількість складених адміністративних протоколів (з 55 до 148), виявлено ряд актуальних порушень Закону.

Прокурорами як спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції встановлено низку фактів порушення вимог ст. 36 Закону України «Про запобігання корупції» (далі - Закон) щодо передачі в управління іншим особам  належних суб’єктам підприємств та корпоративних прав.

За порушення вимог ст. 36 Закону до дисциплінарної відповідальності (догана) притягнуто 2-х посадових осіб юридичних осіб публічного права.

Виявлено непоодинокі випадки неповідомлення та несвоєчасного повідомлення Національного агенства з питань запобігання корупції (далі –НАЗК) про суттєві зміни в майновому стані, несвоєчасного подання без поважних причин декларацій.

Так, за порушення вимог ч. 2 ст. 52 Закону до дисциплінарної відповідальності (догана) притягнуто 2 посадових осіб ДП «Солотвинське лісове господарство».

За порушення вимог ст.ст. 45, 52 Закону до дисциплінарної відповідальності (догана) притягнуто 6 посадових осіб ДП «Вигодське лісове господарство».

Виявлялись порушення вимог ст. 28 Закону щодо запобігання і врегулювання конфлікту інтересів.

Вищою радою правосуддя розглянуто дисциплінарну скаргу прокуратури Івано-Франківської області стосовно судді одного із судів області, її притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано стягнення у виді суворої догани з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді протягом трьох місяців (рішення від 28.03.2018). Встановлено, що суддя прийняла рішення в умовах реального конфлікту інтересів.

У поточному році спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції (органами поліції) складено 148 протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією (55 у минулому році).

З числа складених адміністративних протоколів низка про актуальні правопорушення.

Так, УЗЕ в області ДЗЕ НП України складено протокол про адміністративне правопорушення за ч. 2 ст. 172-6 КУпАП  стосовно депутата Івано-Франківської обласної ради, який не повідомив НАЗК про суттєві зміни в майновому стані. Івано-Франківським міським судом депутата визнано винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 172-6 КУпАП, провадження закрито у зв’язку із закінченням строків давності накладення адміністративного стягнення.

Також визнано винним у вчиненні правопорушення, пов’язаного з корупцією, відповідальність за яке передбачена ч. 2 ст. 172-6 КУпАП, начальника управління Державної пенітенціарної служби України в Івано-Франківській області.

Болехівським міським судом визнано винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. ч. 1, 2 ст. 172-7 КУпАП, та накладено стягнення у виді штрафу директора ДП «Болехівське лісове господарство», який, працюючи за сумісництвом комерційним директором приватного підприємства, в порушення вимог ст. 28 Закону уклав із указаним підприємством 6 договорів на загальну суму понад 2 млн. грн.

У поточному році судами розглянуто 109 адміністративних протоколів, у  57 випадках осіб визнано винними і накладено стягнення у виді штрафу,  52 – закрито, з яких 36 - у зв’язку із закінченням строків давності накладення адмін. стягнень, 13 – за відсутністю події і складу правопорушення, 3 – за малозначністю правопорушення.

За результатами розгляду судами притягнуто до адміністративної відповідальності 57 осіб, з яких 2 – держслужбовці, 1 – посадова особа місцевого самоврядування, службова особа державної кримінально-виконавчої служби, 40 –  посадові особи юридичних осіб публічного права, 13 – депутати місцевих рад.

Наразі на розгляді в судах області перебувають протоколи про адміністративні правопорушення щодо 3-х суддів, 6 – поліцейських, низки державних службовців категорії «Б» тощо.



Прес-служба прокуратури Івано-Франківської області

кількість переглядів: 2216