Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.05.2017

У прокуратурі області визначили пріоритети в роботі силових органів Прикарпаття

У четвер, 4 травня 2017 року, під головуванням прокурора області Олександра Стратюка відбулась координаційна нарада щодо ефективності протидії злочинності та корупції на Івано-Франківщині, в тому числі їх організованим формам.

У заході взяли учать голова обласної державної адміністрації Олег Гончарук, голова обласної ради Олександр Сич,  керівники правоохоронних та конролюючих органів області.
Відкриваючи нараду, Олександр Стратюк зазначив, що вжиті заходи та налагоджена співпраця між правоохоронними органами сприяли стабілізації криміногенної ситуації в області і, як наслідок, рівень злочинності знизився на третину.

Спільними зусиллями правоохоронних органів до суду скеровано 31 кримінальне провадження про корупційні правопорушення. Порівняно з минулим роком збільшилась результативність розслідування злочинів, пов’язаних із розкраданням та нецільовим використанням бюджетних коштів, до суду скеровано вдвічі більше проваджень цієї категорії.

 
«Так і не стали пріоритетними в роботі правоохоронних органів області питання боротьби з проявами корупції у вищих ешелонах влади, їх протидії у бюджетній та земельній сферах. Я орієнтував і продовжую орієнтувати всіх на виявлення та розкриття злочинів цієї категорії, вчинених у першу чергу керівним складом, тими, через кого органи влади та правоохоронні органи втратили довіру людей», - зазначив Олександр Стратюк.
 
Поряд з цим, турбує зростання злочинів проти громадської безпеки та життя і здоров’я особи, кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми.

Заступник прокурора області Руслан Вахітов зупинився на основних недоліках, повідомивши, що попри зниження кількості зареєстрованих правопорушень, їх чисельність зросла в Івано-Франківську, Калуші та Коломиї.
При цьому третину з цих правопорушень складають тяжкі злочини. Однією з причин зростання правопорушень є погіршення профілактичної роботи територіальними органами поліції.

Незадовільною залишається робота щодо виявлення злочинів у сфері обігу наркотичних засобів та психотропних речовин. Зменшилась кількість виявлених фактів збуту наркотиків.
За матеріалами оперативно-розшукових справ, що перебували у провадженні  територіальних органів поліції, розпочато лише три кримінальні провадження вказаної категорії. Жодного такого кримінального провадження не розпочато за матеріалами управління протидії наркозлочинності ГУНП в області. 
У зв’язку з активізацією координаційної діяльності органів прокуратури області покращилась ситуація щодо виявлення злочинів проти довкілля. «Значну частину з цих правопорушень виявлено працівниками прокуратури, які часом, переймаючи функції оперативних підрозділів, здійснюють виїзди з метою виявлення незаконних фактів», - повідомив Руслан Вахітов.

При цьому, незважаючи на загострення уваги на проблемних питаннях протидії злочинності у лісовій сфері, управлінням захисту економіки в області ДЗЕ НП України не заведено жодної оперативно-розшукової справи щодо осіб, які готують вчинення таких злочинів. Потребує значної активізації на даному напрямі також робота підрозділів СБ України в області.
 

За результатами наради розроблено план заходів для усунення прорахунків та недоліків у роботі всіх силових органів.

Актуальними залишаються боротьба з проявами корупції, захист інтересів держави від неправомірних посягань у бюджетній сфері, розслідування резонансних кримінальних правопорушень, боротьба із незаконними рубками та експортом лісу, незаконне видобування корисних копалин.

Прес-служба прокуратури Івано-Франківської області
 

кількість переглядів: 1758