Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.01.2017

Результати роботи органів прокуратури Івано-Франківської області у 2016 році


Реалізуючи надані повноваження, органи прокуратури області спрямовували свою діяльність на забезпечення реального захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави.
Особлива увага приділялась питанням зміцнення законності та правопорядку, недопущення правопорушень проти основ національної безпеки, посилення протидії корупції, забезпечення принципу невідворотності покарання.
В умовах реформування відомства проведено системну роботу стосовно забезпечення повноцінного функціонування місцевих прокуратур, оптимізації чисельності прокурорів і слідчих. Реалізовано законодавчі вимоги щодо проведення люстраційних перевірок. Триває процедура заміщення вакантних посад прокурорів місцевих прокуратур на конкурсних засадах.
Створено належні умови для функціонування Консультативної ради при прокуратурі області, внаслідок цього забезпечується ефективна співпраця з інститутами громадянського суспільства в регіоні.
Стан протидії злочинності
Унаслідок узгодженої діяльності прокуратури з іншими правоохоронними органами підвищено ефективність захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави від злочинних посягань.
Рівень злочинності на 10 тисяч населення (71,7) є одним із найнижчих серед регіонів та вдвічі нижчим від загальнодержавного.
За 12 місяців цього року обліковано 9 893 кримінальні правопорушення, що на 16% більше ніж за аналогічний період минулого року. Рівень розкриття кримінальних правопорушень є одним із найвищих у державі та становить 31%.
Завдяки активізації діяльності правоохоронців, посиленню координуючої ролі прокурорів у протидії злочинності спостерігаються певні позитивні тенденції.
Вдалося дієво вплинути на стан протидії окремим категоріям кримінальних правопорушень, у тому числі суттєво зменшилась кількість особливо тяжких злочинів. Якщо станом на 30.07.2016 їх ріст становив 28%, то на кінець року їх число зменшилось на 23%.
Упродовж серпня-грудня зменшилась кількість злочинів проти життя та здоров’я особи (з 44% до -3%), сповільнився ріст тяжких корисливих злочинів: розбоїв (з 75% до 23%), квартирних крадіжок (з 81% до 24%); зменшилась кількість грабежів (з 11% до -12%), незаконних заволодінь транспортними засобами (з 15% до -6%). 
Водночас активізовано роботу щодо виявлення злочинів окремих категорій. Упродовж 12 місяців минулого року викрито 337 правопорушень у сфері службової діяльності, із яких 50 – за фактами хабарництва, 19 – про ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), 7 фактів фіктивного підприємництва, обліковано 4 злочини щодо легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом. Більш як наполовину зросло число виявлених злочинів проти довкілля (зі 143 до 243).
Нагляд за додержанням законів органами, що провадять оперативно-розшукову діяльність, дізнання та досудове слідство
Активізовано роботу територіальних органів ГУНП в області при здійсненні розшуку безвісти зниклих осіб. Встановлено місце перебування
68 таких осіб, що майже вдвічі більше ніж у минулому році.
Намітилися позитивні тенденції щодо розшуку злочинців, які переховуються від органів досудового розслідування й суду. Розшукано
198 осіб, що на третину більше ніж минулого року.
Забезпечено ефективне використання у кримінальному процесі інститутів процесуального керівництва досудовим розслідуванням.
Процесуальними керівниками органів прокуратури області забезпечено досудове розслідування у понад 25 тисячах кримінальних проваджень слідчих усіх правоохоронних органів, у більш як 11,5 тисячах із них прийнято кінцеві процесуальні рішення, в тому числі майже в кожному п’ятому в суди скеровано обвинувальні акти.
У закінчених кримінальних провадженнях добровільно відшкодовано більш як 40 млн грн заподіяної злочинами шкоди, на 12 млн грн заявлено цивільні позови, накладено арешт на майно вартістю майже 13 млн грн.
Активізовано діяльність слідчого відділу прокуратури області, яким розслідувалось 280 кримінальних проваджень. До суду направлено 30 обвинувальних актів, більше половини з яких (16) – про корупційні правопорушення, в тому числі 4 – вчинені у сфері земельних правовідносин, 2 – у бюджетній системі, 2 – про злочини, вчинені в складі ОГ.
Так, розслідувано та скеровано до суду актуальні кримінальні провадження, зокрема про корупційні злочини зі значною сумою неправомірної вигоди.
Так, до Івано-Франківського міського суду скеровано обвинувальні акти щодо сільського голови Березівської сільської ради Тисменицького району та депутата цієї ж ради (одночасно керівника ГО «Чисте довкілля») за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України, які, діючи за попередньою змовою, одержали неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів на загальну суму 470 000 грн, що є особливо великим розміром, за сприяння у вирішенні питання щодо безоплатної передачі у приватну власність та зміни цільового призначення земельної ділянки для комерційної діяльності.
Триває досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч. 3 ст. 368 КК України щодо оперуповноваженого відділу управління кримінальної поліції ГУ НП в області, слідчого СУ ГУ НП в області, слідчого СВ Івано-Франківського ВП ГУ НП в області, які, діючи умисно, за попередньою змовою, будучи працівниками правоохоронного органу, з метою незаконного збагачення та особистої наживи вимагали та одержали неправомірну вигоду в сумі 10 400 грн та 1100 доларів США за сприяння у поверненні автомобіля марки «ВМW-318», вилученого як речовий доказ у кримінальному провадженні.
Загалом у кримінальних провадженнях, які розслідувались слідчими слідчого відділу прокуратури області, з початку цього року затримано 15 осіб за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів з ознаками корупції, в тому числі першого заступника голови однієї із райдержадміністрацій та 6 працівників правоохоронних органів.
Стан протидії організованій злочинності
Прокуратурою області проведено низку організаційно-практичних заходів з метою забезпечення ефективної протидії організованій злочинності.
Упродовж минулого року правоохоронними органами області викрито
7 (3 – у 2015 році) організованих груп (3 – ГУНП в області та 4 – за матеріалами оперативно-розшукової діяльності УСБ України в області), члени яких вчиняли злочини у сфері земельних правовідносин з корупційними зв’язками, крадіжки чужого майна, розбійні напади, злочини у сфері незаконного обігу наркотичних засобів та психотропних речовин.
До суду скеровано 7 обвинувальних актів щодо 27 членів організованих груп. У 2016 році судами розглянуто з постановленням обвинувального вироку 5 кримінальних справ та проваджень, у яких підтверджено кваліфікуючу ознаку «вчинення злочину в складі організованої групи» стосовно 15 членів організованих груп, із яких 13 осіб засуджено до реального позбавлення волі з конфіскацією майна, 2 – до покарання у виді штрафу в межах санкції статті.
Стан роботи з питань міжнародно-правового співробітництва
Активно здійснювалася робота в галузі міжнародно-правового співробітництва.
Виконано 74 запити про надання правової допомоги у кримінальних провадженнях, які надійшли від компетентних органів іноземних держав.
Налагоджено ефективну взаємодію із судовими органами області щодо використання сучасних методів зв’язку та передачі інформації з метою забезпечення своєчасного та повного виконання запитів. На початку грудня спільними зусиллями суду та прокуратури забезпечено проведення допиту свідків у режимі відеоконференції судом Королівства Нідерландів.
Ведеться співпраця з представниками Івано-Франківського відділення Спеціальної Моніторингової Місії ОБСЄ в Україні, з якими впродовж року проведено низку робочих зустрічей.
Окрім цього, на базі прокуратури області за участю представників Консультативної Місії Європейського Союзу проведено два семінарські заняття для працівників органів прокуратури та поліції.
Стан протидії корупції

Пріоритетом діяльності прокуратури області й надалі залишається боротьба з корупцією.
Результатом успішної взаємодії органів прокуратури та правоохоронних органів стало викриття корупційних та пов’язаних із корупцією правопорушень, притягнення винних осіб до встановленої законом відповідальності.
Складанням та скеруванням до суду обвинувальних актів завершено
51 кримінальне провадження стосовно 56 осіб. Із них 16 проваджень – про привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, по 13 – про одержання неправомірної вигоди службовою особою та зловживання владою або службовим становищем, 7 – про зловживання впливом.
До кримінальної відповідальності за вчинення корупційних правопорушень притягнуто 69 осіб, у тому числі 8 державних службовців,
7 працівників поліції, 14 посадових осіб юридичних осіб публічного права,
15 посадових осіб місцевого самоврядування.
В цілому кримінальними корупційними правопорушеннями завдано збитків на суму понад 9 млн грн, з метою забезпечення їх  відшкодування накладено арешт на майно на суму 7,3 млн грн, на 0,5 млн грн пред’явлено цивільні позови.
У січні-грудні набрали законної сили обвинувальні вироки стосовно
22 осіб, обвинувачених у вчиненні корупційних злочинів. З цієї кількості 2 осіб засуджено до арешту, 14 – до сплати штрафу. Стосовно 13 осіб застосовано додаткове покарання у вигляді позбавлення права займати певні посади або займатися певною діяльністю.
Незаконного притягнення осіб до кримінальної відповідальності не допущено.
З початку року спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції складено 81 протокол про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, з них третину або 28 протоколів – прокурорами, 29 – УЗЕ в області ДЗЕ НП України, 24 – ВБКОЗ УСБ України в області.
Судами розглянуто 68 адміністративних справ цієї категорії, за результатами розгляду притягнуто до адміністративної відповідальності
44 правопорушників, 24 адміністративні провадження закрито (більше половини – у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративних стягнень).
Із притягнутих до адміністративної відповідальності осіб 26 – посадові особи органів місцевого самоврядування, 6 – посадові особи юридичних осіб публічного права, 11 – депутати місцевих рад, 1 – посадова особа райдержадміністрації.
З числа виявлених правопорушень 12 вчинено у сфері земельних відносин, 3 – у бюджетній сфері, по 2 – у сферах агропромислового комплексу та освіти.
У вчиненні адміністративних правопорушень, пов’язаних із корупцією, викрито суддю Івано-Франківського окружного адміністративного суду, виконувача обов’язків директора Державної установи «Івано-Франківський обласний лабораторний центр Держсанепідемслужби України», інженера з питань охорони праці відділу освіти Надвірнянської РДА, заступника начальника Івано-Франківської митниці ДФС та інших посадових осіб, щодо яких складено та направлено для розгляду в суди адміністративні протоколи.
Органи прокуратури вживають заходи щодо імплементації нових положень Закону України «Про запобігання корупції». В порядку ст. 65 Закону прокурорами внесено 58 подань про усунення порушень вимог антикорупційного законодавства, встановлення причин і умов, що їм сприяли.
За результатами розгляду подань притягнуто до дисциплінарної
відповідальності 14 посадових осіб.
Стан запобігання злочинам у сфері охорони лісових ресурсів
Із урахуванням специфіки географічного розташування області важливим напрямом діяльності прокуратури є своєчасне виявлення та ефективне розслідування кримінальних правопорушень у лісовій сфері, встановлення винних осіб, притягнення їх до кримінальної відповідальності, а також відшкодування завданих державі збитків.
Упродовж минулого року слідчими підрозділами ГУНП в області розпочато майже 200 кримінальних проваджень, пов’язаних із незаконною порубкою лісу, реалізацією та експортом незаконно отриманої деревини.
На даний час прокурорами здійснюється процесуальне керівництво
у 174 таких кримінальних провадженнях, сума завданих збитків у них попередньо становить 9,2 млн грн, під час досудового розслідування добровільно відшкодовано 106 тис. грн.
З обвинувальними актами в суди скеровано 65 кримінальних проваджень щодо 65 осіб.
У рамках кримінальних проваджень заявлено 51 позовну заяву на більш як мільйон гривень, за рішеннями судів відшкодовано 119 тис. грн, накладено арешт на деревину загальною кубомасою 1,9 тис. м³.
Слідчими підрозділами ГУНП в області розслідується низка резонансних кримінальних проваджень указаної категорії.
Так, СУ ГУНП області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР 23.07.2016 за ознаками злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191, ст. 246 КК України.
Встановлено, що службові особи ТОВ «Карпатлістрейд» та «Енергобудівник» упродовж 2015-2016 років на аукціонах з продажу необробленої деревини, які проводила Прикарпатська універсальна товарна біржа, придбали деревину на суму близько 34,5 млн грн за заниженими цінами, чим завдали державним інтересам збитки в особливо великих розмірах.
В ході досудового розслідування цього провадження на підставі ухвали слідчого судді проведено ряд обшуків приміщень суб’єктів господарювання, за результатами яких вилучено понад 1 тис. м³ лісодеревини.
Особливу увагу правоохоронних органів області зосереджено на виявленні та розкритті злочинів, пов’язаних зі здійсненням експортних операцій лісопродукції.
У минулому році слідчими підрозділами ГУНП в області зареєстровано 27 кримінальних проваджень за фактами підробки суб’єктами господарювання товарно-транспортних накладних з метою отримання сертифікатів про походження лісоматеріалів для здійснення експортних операцій. В одному такому кримінальному провадженні одній особі оголошено про підозру.
Судами області у 2016 році розглянуто 63 кримінальні провадження у сфері лісокористування, розслідуваних слідчими поліції, щодо 70 осіб.
Із них 63 особи засуджені до покарання у виді штрафу, 7 – до інших покарань. У тому числі засуджено 5 посадових осіб (лісників) за вчинення службових злочинів.
У кримінальних провадженнях, які розглянуті судами, вилучено
159 м³ деревини. Судами постановлено стягнути 7 089 тис. грн заподіяної державі шкоди (298 тис. грн – за позовами прокурорів, 410 тис. грн – за позовами державних підприємств лісового господарства).
За вироками судів конфісковано 21 предмет злочинних дій.
У провадженні слідчих слідчого відділу прокуратури області минулого року перебувало 39 кримінальних проваджень за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. ст. 191, 364, 367 КК України, відомості про які внесено до ЄРДР за фактами привласнення і розтрати лісопродукції, а також неналежного виконання службовими особами лісогосподарських підприємств області своїх службових обов’язків по охороні лісу, що призвело до вчинення самовільних рубок.
За результатами досудового розслідування до суду скеровано 10 обвинувальних актів про обвинувачення 10 працівників лісової охорони (майстрів лісу ДП «Делятинське лісове господарство», ДП «Кутське лісове господарство», ДП «Коломийське лісове господарство», ДП «Осмолодське лісове господарство», РП «Райагроліс») за ч.ч. 1, 2 ст. 367 КК України у невиконанні та неналежному виконанні обов’язків щодо охорони лісу, що призвело до вчинення невстановленими особами незаконних рубок дерев загальною кубомасою 500 м. куб. та спричинення шкоди державним інтересам – лісовому фонду на загальну суму 2,6 млн грн. 
На даний час судами розглянуто 6 кримінальних проваджень вказаної категорії. За вироками судів двох осіб засуджено за ч. 2 ст. 367 КК України до позбавлення волі строком на 2 роки з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов’язків, зі звільненням від відбування призначеного основного покарання з випробуванням та встановленням іспитового строку. Чотирьох осіб звільнено від кримінальної відповідальності за нереабілітуючими підставами.
При здійсненні представницьких повноважень за фактами незаконної вирубки та реалізації лісодеревини органами прокуратури розпочато
8 кримінальних проваджень, сума збитків у яких попередньо складає
8,7 млн грн, у тому числі 3 кримінальні провадження про службові злочини.
Стан запобігання злочинам у сфері охорони надр, у тому числі незаконного забору піщано-гравійної суміші
Слідчими підрозділами ГУНП в області впродовж минулого року у сфері охорони надр розпочато 50 кримінальних проваджень (47 –
за ст. 240 КК України («Порушення правил охорони надр») та 3 – за
ст. 242 КК України («Порушення правил охорони вод»).
За результатами розслідування кримінальних проваджень цієї категорії в суди скеровано 20 обвинувальних актів щодо 20 осіб, обвинувачених у незаконному видобутку піщано-гравійної суміші. У 27 кримінальних провадженнях досудове розслідування триває.
У закінчених кримінальних провадженнях встановлено збитки на суму
14 тис. грн, із яких відшкодовано 8 тис. грн, на 6 тис. грн пред’явлено позови.
За результатами проведення першочергових слідчих (розшукових) дій у кримінальних провадженнях цієї категорії вилучено 6 одиниць техніки та
26 м³ піщано-гравійної суміші.
Судами області упродовж поточного року розглянуто 17 кримінальних проваджень у сфері надрокористування (ст. 240 КК України) щодо 18 осіб, яких засуджено до покарання у виді штрафу.
Відповідно до вироків суду вилучено 47,2 тонни піщано-гравійної суміші, конфісковано в дохід держави 4 транспортні засоби, за допомогою яких здійснювалося незаконне видобування.
У провадженні слідчих слідчого відділу прокуратури області перебуває одне кримінальне провадження цієї категорії за ч. 2 ст. 364 КК України за фактом організації службовими особами правоохоронного органу незаконного видобутку піщано-гравійної суміші у басейні річки Дністер на території області. У провадженні тривають слідчі (розшукові) дії.
При здійсненні представницьких повноважень органами прокуратури розпочато 3 кримінальні провадження про злочини, пов’язані з несанкціонованим видобутком піщано-гравійної суміші та неналежним проведенням руслоочисних і руслорегулювальних робіт, досудове розслідування яких триває.
Стан підтримання державного обвинувачення
Працівниками прокуратури забезпечено належний рівень підтримання державного обвинувачення.
Взято участь у судовому розгляді 3145 кримінальних проваджень, у тому числі тяжких та резонансних.
Із ухваленням обвинувальних вироків судами з участю прокурорів розглянуто 1430 кримінальних проваджень, з яких 103 – на підставі угод про примирення, 66 – про визнання винуватості.
Зведено до мінімуму факти незаконного притягнення громадян до кримінальної відповідальності. Судами постановлено реабілітуючі рішення стосовно 3 осіб.
Вищим, ніж загалом у державі, є рівень апеляційного реагування на незаконні судові рішення. Завдяки принциповій позиції прокурорів апеляційним судом області 59 особам посилено покарання, яке було призначене місцевими судами, передусім за вчинення корисливих злочинів.
З метою забезпечення принципу справедливості та невідворотності покарання, у зв’язку з його м’якістю чи необхідністю притягнення до відповідальності за більш тяжчий злочин, прокурорами внесено 48 касаційних скарг, за якими вже скасовано та змінено  незаконні судові рішення щодо 52 осіб.
Стан нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та застосуванні заходів примусового характеру
Результати наглядової діяльності за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, загалом позитивно вплинули на стан матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення затриманих, ув’язнених та засуджених, режиму їх тримання, запобігання катуванням та іншому жорстокому поводженню, дотримання конституційних прав громадян у спеціальних установах органів Національної поліції, слідчих ізоляторах та виправних установах.
Належним чином функціонують 14 КЗД та 2 ІТТ органів поліції, матеріально-побутові та медико-санітарні умови яких відповідають вимогам закону.
Забезпечено дієвий нагляд в установах виконання покарань (Івано-Франківській УВП № 12, Коломийській ВК № 41, Галицькій ВК № 128 та Долинському ВЦ № 112), у яких на кінець 2016 року перебувало
918 ув’язнених та засуджених, у тому числі 18 осіб у секторі максимального рівня безпеки для засуджених до довічного позбавлення волі.
В цих установах не допущено масових безпорядків, групової непокори, тяжких злочинів, інших надзвичайних подій. Загалом на усунення порушень закону у сфері нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та застосуванні заходів примусового характеру прокурорами внесено  265 документів реагування, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 232 службових осіб, скасовано 5 незаконних актів.
За ініціативою прокурорів звільнено 5 незаконно утримуваних осіб (2 – з органів Національної поліції, 2 – з дисциплінарних ізоляторів Долинського ВЦ № 118 та Коломийської ВК № 41, 1 – з психіатричного закладу).
За фактами вчинення службовими особами органів і установ виконання покарань кримінальних правопорушень до ЄРДР внесено відомості щодо
8 кримінальних правопорушень, у тому числі щодо 2 – з ознаками корупції, обвинувальні акти за якими скеровано до суду.
Стан представництва інтересів громадян або держави в суді
У зв’язку з обмеженням раніше існуючих повноважень, перебудовою прокурорської діяльності у сфері захисту інтересів держави відповідно до положень нового Закону України «Про прокуратуру», розроблено нові підходи до вивчення існуючих проблем у забезпеченні законності та шляхів їх розв’язання. Результатом цієї роботи є ефективне здійснення прокурорами представницьких повноважень.
Упродовж 2016 року заявлено позови на суму майже 367 млн грн, судами постановлено стягнути 182 млн грн, добровільно відповідачами відшкодовано 80 млн грн.
При реалізації представницьких повноважень інтересів громадян та держави в суді, їх захисту при виконанні судових рішень до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення 77 кримінальних правопорушень, у тому числі 11 – у сфері захисту інтересів дітей, 21 – у сфері земельних відносин.
Особлива увага приділялась сфері інтересів держави, на захист яких пред’явлено позови на 365 млн грн, судом уже задоволено вимоги прокурорів на 180 млн грн, реально виконано рішення судів на 120 млн грн.
У тому числі за результатами вжиття заходів представницького характеру в бюджетній сфері пред’явлено позовні заяви на 45,4 млн грн, судами задоволено позови на 36 млн грн, добровільно відшкодовано 12,9 млн грн, розпочато 15 кримінальних проваджень.
З метою захисту інтересів органів місцевого самоврядування, в тому числі щодо стягнення коштів до місцевих бюджетів, за 12 місяців 2016 року пред’явлено позовні заяви на 33 млн грн, із яких задоволено на 4,4 млн грн, до місцевих бюджетів на даний час стягнуто кошти в сумі 555 тис. грн.
Позовні заяви в переважній більшості стосувались стягнення заборгованості по оренді об’єктів комунальної власності (пред’явлено позовів на 28,8 млн грн), по орендній платі за землю (1,1 млн грн), збитків, завданих лісопорушеннями (1,7 мнл грн).
У сфері державної та комунальної власності пред’явлено позови на
29 млн грн, судами задоволено 13 позовів на більш як 1 млн грн.
Так, 25.07.2016 прокуратурою області заявлено позов в інтересах Івано-Франківської обласної ради до Ради профспілок Івано-Франківської області про звільнення незаконно зайнятого приміщення площею 1200 м кв., вартістю понад 25 млн грн та повернення його власнику. На даний час триває судовий розгляд справи.
Активізовано роботу у сфері охорони навколишнього природного середовища.
Якщо за І півріччя поточного року сума пред’явлених позовних заяв становила 81 тис. грн, то на даний час вона збільшилася більш як у чотири рази та складає 426 тис. грн.
Задоволено 8 позовних заяв на суму 301 тис. грн, добровільно відшкодовано за закритими справами 58 тис. грн, реально виконано рішення судів з урахуванням позовів минулих років на 659 тис. грн.
Посилена увага органами прокуратури приділяється захисту інтересів держави в частині повернення в державну власність незаконно вилучених земель природно-заповідного, лісогосподарського та сільськогосподарського призначень.
Загалом у сфері земельних відносин прокурорами заявлено позови на суму майже 285 млн грн, судами задоволено 31 позов на 129 млн грн, розпочато 21 кримінальне провадження.
Завдяки послідовній позиції прокурорів рішенням апеляційного суду Івано-Франківської області від 02.11.2016 частково задоволено апеляційну скаргу прокуратури області та скасовано рішення Яремчанського міського суду від 25.08.2016. Цим рішенням було відмовлено в задоволенні позову колишнього прокурора міста Яремче в інтересах держави в особі Міністерства екології та природних ресурсів України, Карпатського національного природного парку щодо визнання недійсними державних актів про право власності на земельні ділянки, договорів купівлі-продажу земельних ділянок та їх повернення. Відповідно до ухваленого апеляційним судом рішення в державну власність в особі Карпатського НПП повернуто земельні ділянки природно-заповідного фонду площею 1,32 га вартістю майже 2 млн грн.
Ключовим завданням прокурорів при здійсненні представницької діяльності є реальний результат – стягнуті до бюджету кошти, повернуті об’єкти комунальної та державної власності, землі, збільшення надходжень за їх використання.
У 2016 році року органами прокуратури області передано на примусове виконання судові рішення у справах за позовами прокурорів на суму понад 339,6 млн грн, виконано судові рішення майже на 121 млн грн. У тому числі у сфері земельних відносин стягнуто 47,9 млн грн, до бюджету повернуто
10 млн грн, відшкодовано 2,7 млн грн шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями, повернуто в державну та комунальну власність 623 га земель.
У ході виконання рішення господарського суду Івано-Франківської області, постановленого за позовом прокуратури області, щодо визнання за державою права власності на майновий комплекс та нежитлові будівлі Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва за Міністерством освіти і науки України зареєстровано право власності на майно вказаного навчального закладу вартістю майже 35 млн грн.
Захист прав і свобод дітей
Органами прокуратури області вживалися системні заходи з метою вирішення проблемних питань захисту прав і свобод дітей, інтересів держави у сфері охорони дитинства, посилення ефективності нагляду за додержанням прав дітей, які потрапили у конфлікт із законом.
Особлива увага приділялась захисту прав і свобод дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які виховуються в сім’ях, що перебувають у складних життєвих обставинах.
Загалом у цій сфері впродовж 2016 року органами прокуратури заявлено 18 позовів на суму майже 62 млн грн. Судами задоволено 14 позовів на 766 тис. грн.
У тому числі задоволено 10 позовів на 720 тис. грн, заявлених на захист житлових і майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, зокрема про визнання за такими дітьми права власності на житлові будинки та земельні ділянки.
Ефективно використовувались надані повноваження для усунення порушень інтересів держави у сфері охорони дитинства. З цих питань судами задоволено 3 позовні заяви на 46 тис. грн, добровільно відповідачами виконано позовні вимоги прокурорів на більш як 59 млн. грн.
У ході здійснення представницької діяльності виявлялись факти порушень земельного законодавства при використанні земель навчальних закладів. Так, Коломийською місцевою прокуратурою до господарського суду області направлено 2 позовні заяви про визнання недійсними договорів щодо використання суб’єктами господарювання земельних ділянок навчальних закладів з метою вирощування сільськогосподарської продукції, укладених між Снятинським коледжем Подільського державного аграрно-технічного університету та філією ПРАТ «Зернопродукт МХП», Державним навчальним закладом «Коршівський професійний аграрний ліцей» та ПСП «Оскар» без попереднього погодження Міністерства освіти і науки України. Під час судового розгляду позовів сторони уклали угоди про дострокове припинення договорів, таким чином за втручання прокуратури припинено незаконне використання земельних ділянок загальною площею 369 га вартістю 59 млн грн та повернуто їх навчальним закладам.
Розгляд звернень громадян
Попри законодавчі зміни важливим напрямом роботи органів прокуратури залишається розгляд звернень та прийом громадян.
Протягом 12 місяців 2016 року до органів прокуратури області надійшло 7 128 звернень (за 12 місяців 2015 року – 7 414), вирішено 3 878 звернень, що становить 55% від загальної кількості (у 2015 році–3 805).
Із них 141 звернення – від народних депутатів України (у 2015 році – 156).
Через відсутність повноважень щодо здійснення нагляду за додержанням і застосуванням законів до інших відомств за належністю скеровано 3 178 звернень, що становить 45% (протягом 2015 року – 3 533).
Звернення стосувались питань досудового розслідування (вирішено 2 168, задоволено 51), надання правової допомоги (вирішено 18, задоволено 2), участі у кримінальному провадженні в суді (вирішено 83, задоволено 1), представництва інтересів громадян та держави в суді (вирішено 127, задоволено 10), дотримання прав дітей (вирішено) 15, задоволено 6), додержання законодавства при виконанні рішень судів та інших органів (вирішено 14), нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства (вирішено 51, задоволено 4), кадрових питань (вирішено 49).
Загалом органами прокуратури області впродовж 2016 року задоволено 90 звернень або 2,3% від вирішених.
Вживались заходи щодо забезпечення належної організації особистого прийому громадян.
У вказаний період працівниками прокуратур прийнято 2 137 громадян (за 12 місяців 2015 року – 1 480), з яких 616 – безпосередньо керівниками прокуратур, у тому числі більше половини з них (324) – особисто прокурором області (у 2015 році – 102). Із прийнятих звернень керівниками прокуратур
14 задоволено.
Прокуратура області

кількість переглядів: 1630