Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.07.2018

У прокуратурі Івано-Франківської області відбулась оперативна нарада, на якій обговорено підсумки роботи органів прокуратури у першому півріччі 2018 року (ФОТО)

Під головуванням прокурора Івано-Франківської області Олександра Стратюка сьогодні, 19.07.2018 відбулася оперативна нарада, на якій обговорено підсумки роботи органів прокуратури у першому півріччі 2018 року та визначено першочергові завдання на наступне півріччя.
 

Про здобутки та проблемні питання на окремих напрямах діяльності поінформували перший заступник та заступники прокурора області, а  зі звітами виступили керівники місцевих прокуратур та начальники відділів цих прокуратур.

 

Відкриваючи оперативну нараду, Олександр Стратюк зазначив, що органи прокуратури продовжують ефективно виконувати покладені законом функції на основних напрямках прокурорської діяльності.

 

«Внаслідок узгодженої діяльності прокуратури з іншими правоохоронними органами не допущено дестабілізації громадського порядку, рівень злочинності залишається одним із найнижчих у державі, розкрито більше 40% учинених злочинів, припинено діяльність 6 організованих груп. Удвічі вища, ніж у державі питома вага розшуканих осіб, які переховуються від органів досудового розслідування та суду.
 


Спостерігається зниження числа тяжких злочинів, на третину менше вчинено умисних убивств ( 11 у першому півріччі 2017 року, 7 у першому півріччі 2018), на 20 % – умисних тяжких тілесних ушкоджень ( 20 у першому півріччі 2017 року, 16 у першому півріччі 2018), наполовину – розбійних нападів (11 у першому півріччі 2017 року, 5 у 2018). Докладеними зусиллями нарешті вдалося досягти значного зменшення дорожньо-транспортних пригод, у тому числі на чверть – що спричинили смерть потерпілих (40 у першому півріччі 2017 року, 30 у першому півріччі поточного року). На третину знизилась злочинність серед неповнолітніх (67 проти 44).

 

Завдяки посиленню нагляду за досудовим розслідуванням кримінальних проваджень у кожному четвертому з них у суди скеровано обвинувальні акти, загалом забезпечено відшкодування більше половини (43 млн грн) заподіяної злочинами шкоди»,– підкреслив Олександр Стратюк.

Прокурор області також відзначив позитивну роботу правоохоронних органів при розкритті правопорушень.

З урахуванням вимог сьогодення активізовано розслідування правопорушень на пріоритетних напрямах слідчими ГУНП в області. На третину зросла результативність розслідування корупційних злочинів (35 у першому півріччі 2017 року, 48 у поточному році), у тому числі фактів хабарництва (9 у першій половині 2017, 17 у першому півріччі 2018), наполовину – у бюджетній сфері (26 проти 38) та у сфері земельних правовідносин (14 проти 21).

 

Реалізуючи функцію представництва відповідно до законодавчих змін, вжито заходів щодо забезпечення фактичного поновлення порушених інтересів держави в суді, у тому числі на пріоритетних напрямах. Основна частка заявлених та задоволених судами позовів – у сфері земельних правовідносин, де вже реально виконано судові рішення на 30 млн грн, повернуто в державну та комунальну власність 54 га земельних ділянок. Результативним було реагування на порушення законодавства під час проведення закупівель у сфері охорони дитинства, де заявлено позовів на майже 13 млн грн.

 

З метою встановлення причин і умов, що сприяли вчиненню корупційних та пов’язаних із корупцією правопорушень, прокурори як спеціально уповноважені суб’єкти у сфері протидії корупції активно використовували право ініціювання проведення службових розслідувань. Відтак кількість притягнутих до дисциплінарної відповідальності осіб збільшилась удев’ятеро (3 у першому півріччі 2017 року, 27 у першому півріччі 2018).

 

Водночас на нараді Олександр Стратюк зосередив увагу колективу на необхідності негайного вирішення проблемних питань та активізації роботи, відзначивши при цьому, що результати на окремих напрямках є недостатніми, а в деяких відділах прокуратур узагалі немає пріоритетних напрацювань.

 

Керівникам цих відділів було вказано на конкретні недоліки та прорахунки. Перш за все, прокурор області звернув їх увагу на викриття корупційних правопорушень у бюджетній сфері і злочинів у сфері земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища.
 
За результатами наради розроблено конкретні заходи на наступний період.
Прес-служба прокуратури Івано-Франківської області

кількість переглядів: 2149