Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.06.2016

Під головуванням прокурора Івано-Франківської області відбулася спільна нарада з питань протидії злочинності в сфері охорони довкілля

 
У роботі наради взяли участь голова обласної державної адміністрації Олег Гончарук, Голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, тимчасово виконувач обов’язків начальника Головного управління Національної поліції в області Віктор Шкутов, керівник підрозділу Служби безпеки України Петро Дідух, начальник Головного управління ДФС в Івано-Франківській області Ірина Столярик, представники органів державного контролю, заступники прокурора області, місцеві прокурори та начальники відділів прокуратури області.
Розпочинаючи нараду, прокурор області Владислав Братюк наголосив, що питання забезпечення всіма без виключення суб’єктами господарювання та фізичними особами дотримання вимог природоохоронного та земельного законодавства є пріоритетним.
Олег Гончарук зазначив, що забезпечення вирішення проблемних питань у природоохоронній сфері потребує чітких, скоординованих дій як органів виконавчої влади, так і правоохоронних структур. Першочерговими кроками для наведення правопорядку повинен стати план дій, який сприятиме врегулюванню ситуації, пов’язаної із незаконним вибором гравійно-піщаної суміші на річках області, вирубкою лісу, забрудненням водойм».
На нараді обговорено стан протидії злочинам в сфері охорони довкілля, досудового розслідування у кримінальних провадженнях цієї категорії та відшкодування збитків, спричинених державним інтересам.
Поточного року правоохоронними органами зареєстровано 82 кримінальні провадження щодо порушень природоохоронного законодавства, в тому числі 60 - у сфері охорони лісових ресурсів, у яких сума встановлених збитків складає лише  24 тис. гривень.
Попри значні самовільні рубки на територіях Калуського, Долинського, Рожнятівського районів, правоохоронцями зареєстровано тільки 15 таких правопорушень, що не відповідає масштабам проблеми та не вирішує її.
При цьому, такі кримінальні правопорушення вчиняють не тільки громадяни, а й службові особи лісогосподарських підприємств.
Виявлені факти, які набули суспільного резонансу щодо незаконного здійснення експортних операцій лісової продукції, питання законності здійснення такої діяльності не відповідає вимогам сьогодення та повністю ігнорується як державними контролюючими, так і правоохоронними органами області.
Згорнута робота органів державної влади, місцевого самоврядування, державного контролю та правоохоронних органів з питань недопущення незаконного вибору піщано-гравійної суміші з русел річок. Такі факти щоденно виявляються на території області та викликають обурення суспільства.
Неефективною є робота контролюючих та правоохоронних органів щодо виявлення злочинів у сфері охорони надр та водних ресурсів, упродовж поточного року за результатами проведених перевірок з цих питань встановлено лише 210 тис. грн. шкоди.
Не виявлено жодного кримінального правопорушення у сфері охорони надр правоохоронними органами міста Івано-Франківська, Рогатинського, Городенківського та Верховинського районів.
«Актуальність визначених проблем для регіону, поширеність порушень у сфері охорони довкілля, раціонального використання природних ресурсів вимагають вжиття дієвих скоординованих заходів щодо своєчасного виявлення, розкриття, припинення та попередження злочинів у цій сфері»,- підсумував Владислав Братюк.
За результатами наради розроблено ряд скоординованих заходів, спрямованих на неухильне додержання вимог законності та ефективності щодо запобігання і протидії злочинності в сфері охорони довкілля на Прикарпатті.



Прес-служба прокуратури Івано-Франківської області

кількість переглядів: 1527