Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.03.2015

Прокурор області зустрівся з представниками Місії ООН

     

Сьогодні, 19 березня, прокурор області Ігор Настасяк зустрівся з представниками Місії ООН з прав людини в Україні. Метою візиту було об’єктивне з’ясування ситуації на Прикарпатті.
«Ми проводимо робочі зустрічі насамперед для того, щоб бачити чітку картину та об’єктивно подавати інформацію, а також задля налагодження роботи з державними структурами», - зазначив голова західного регіонального офісу Місії Камал Мірзаєв. За його словами, на Івано-Франківщині представники Місії були вже у минулому році. Як наслідок, на власному досвіді мали можливість переконатися та спростувати  негативні та необ’єктивні дані щодо прав людей .
Під час зустрічі було обговорено питання ухилення від мобілізації, злочини проти основ національної безпеки України, тероризму, перешкоджання журналістській діяльності, торгівля людьми, кримінальні провадження щодо незаконних дій представників органів державної влади та інших посадових осіб під час подій Майдану .
Прокурор області зазначив, що на Прикарпаття, як і всій Західній Україні, спокійно та безпечно, тут немає радикальних настроїв, люди не ходять по вулиці озброєні. Населення налаштовано патріотично,а свою позицію вони засвідчили ще під час Майдану, коли по написах назв міст та сіл на прапорах можна було скласти карту всієї області. Однак, події на Сході України, для кожного мешканця області є тривогою за завтрашнє майбутнє всієї України. Настрої щодо цієї ситуації у людей негативні. «Все що відбувається кожен прикарпатець називає одним словом – війна, кожен готовий захищати цілісність країни з розумінням того, що краще їх зупинити там, щоб не дійшли сюди. А це дається і ціною втрат людських життів…Загиблих на Сході наших земляків тут зустрічаємо,як Героїв – на колінах», - зазначив прокурор області.
Поряд з цим, населення розділяє той біль, який пережили жителі Донбасу, та старається допомогти переселенцям. Всі розуміють, що зупинити все це може відсутність постачання зброї окупантам. Без неї вони припинять захоплення нашої держави.
Ігор Настасяк також повідомив, що зараз переглядаються провадження, порушені під час Революції Гідності. Допитуються всі правоохоронці, які були притчені до розслідування.
Прокурор області також проінформував представників Місії про кількість кримінальних проваджень, які розслідують органи внутрішніх справ за фактами ухилення від мобілізації.
Щодо інших запитань прокурор області повідомив, що триває розслідування у кримінальному провадженні за фактом торгівлі людьми, а також розслідування вибуху, який трапився в травні минулого року на газопроводі Уренгой-Помари-Ужгород в Рожнятівському районі, його Служба Безпеки України кваліфікувала, як терористичний акт. Також було обговорено про хід розслідування щодо мешканця Івано-Франківська, котрому оголошенно про підозру у державній зраді та перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України. Наразі СБУ зібрала всю необхідну доказову базу у цьому провадженні. 
Окрім того, представники Місії цікавились змінами у статистиці випадків незаконного поводження зі зброєю з початку проведення АТО. На що прокурор області відповів, що кількість кримінальних проваджень не зросла, а збільшення збої не зафіксовано.
Представники Місії висловили здивування щодо поширення необ’єктивних даних про оголошення в розшук громадян. Як приклад, Камал Мірзаєв навів Тернопільську область, де йдеться про «розшук» понад 20 тис громадян.
В свою чергу, прокурор області зазначив, що ті, кому не оголошено про підозру можуть спокійно перетинати кордон. А також повідомив про відомі йому випадки, коли приносять повістки тим чоловікам, котрі вже перебувають на Сході в добровольчих батальйонах та підсумував, що мобілізаційний план в області на даний час виконано.
На завершення зустрічі представники Місії подякували за надану інформацію та зауважили необхідність подальшої співпраці.
 
Прес-служба прокуратури Івано-Франківської області

кількість переглядів: 2259