Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.11.2016

Олександр Стратюк вимагає від правоохоронців об’єднання зусиль та зосередження на проблемних питаннях (ФОТО)

У п’ятницю, 11 листопада 2016 року, в прокуратурі Івано-Франківської області за участю голови обласної державної адміністрації Олега Гончарука проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів.
На нараді проаналізовано криміногенну ситуацію та визначено заходи щодо підвищення ефективності протидії злочинності в області.
Прокурор області звернув увагу правоохоронців на активізацію досудового розслідування, викриття корупційних злочинів, фактів незаконного використання лісових ресурсів, виявлення та розкриття злочинів у сфері незаконного обігу наркотичних засобів.
«Необхідно посилити роботу для викорінення зловживань у лісовій сфері, розкрадань бюджетних коштів, виявлення та перекриття каналів контрабанди наркотиків та зброї», - зазначив Олександр Стратюк.
Так,  при найнижчому в державі рівні злочинності в області зросла кількість грабежів та розбоїв.
  Упродовж 10 місяців поточного року з загальної кількості облікованих кримінальних правопорушень понад половину складають злочини проти власності.
Обліковано 32 злочини щодо спричинення умисних тяжких тілесних ушкоджень, кожне четверте з яких зі смертельними наслідками
Поряд з цим посилено протидію організованій злочинності. Викрито організовані групи з корупційними зв’язками, які вчиняли злочини у сфері земельних правовідносин, а також у сфері незаконного обігу наркотичних засобів та психотропних речовин.
На Прикарпатті вищий ніж у державі відсоток розкриття кримінальних правопорушень. Збільшилась питома вага направлених до суду обвинувальних актів. Зменшилась кількість умисних вбивств, а також кримінальних правопорушень, учинених неповнолітніми.
Водночас прокурорами виявлено 61 факт укриття злочинів від обліку, з яких 10 уже скеровано до суду.

Через недостатню профілактичну діяльність високим є рівень кримінальних правопорушень  проти безпеки руху та експлуатації транспорту. Занепокоєння викликає ріст таких кримінальних правопорушень зі смертельними наслідками, передусім у місті Івано-Франківську та Богородчанському, Коломийському, Тисменицькому районах.
Територіальними органами поліції не розпочато жодного резонансного кримінального провадження щодо керівників лісогосподарських підприємств області та органів державної влади, уповноважених на здійснення контролю у сфері охорони лісових ресурсів.
Недостатньо ефективно здійснюється оперативно-розшукова діяльність органів поліції області. Упродовж року заведено лише 9 оперативно-розшукових справ щодо осіб, які готують вчинення злочинів, із яких жодної у земельній та бюджетній сферах і лише 1 -  у сфері охорони довкілля. Потребує активізації стан виявлення таких кримінальних правопорушень оперативними підрозділами УСБ України в області.

За підсумками наради визначено додаткові заходи для  викриття  злочинів у сфері службової діяльності, привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, а також пов’язаних із розкраданням та нецільовим використанням бюджетних коштів.
Окрім того, прокурор області звернувся до керівників місцевих прокуратур з вимогою посилення взаємодії із місцевими правоохоронцями та вирішення проблемних питань.

Прес-служба прокуратури області

кількість переглядів: 2088