Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.07.2016

У прокуратурі області підвели підсумки роботи за перше півріччя 2016 року

29 липня у прокуратурі Івано-Франківської області відбулась оперативна нарада щодо підсумків роботи відомства за перше півріччя 2016 року та основних завдань на наступний період.
Відкриваючи нараду прокурор області Олександр Стратюк зазначив, що в умовах реформування всієї правоохоронної системи лише шляхом щоденної роботи можна повернути довіру людей.

Так, органами прокуратури області впродовж І півріччя 2016 року реалізовано комплекс заходів, спрямованих на ефективне виконання покладених функцій і завдань. Рівень злочинності на Прикарпатті залишається одним з найнижчих у державі. Майже на 30% зменшилась кількість злочинів, учинених неповнолітніми. Більш як удвічі знизилось число злочинів проти громадського порядку та моральності. Розкрито кожне третє кримінальне правопорушення.

Впродовж першого півріччя цього року зусилля органів прокуратури області спрямовувались на забезпечення законності та правопорядку в регіоні, ефективну реалізацію визначених законом функцій.
Завершено розслідування низки актуальних корупційних правопорушень, викрито 4 організовані групи, в тому числі припинено діяльність організованої групи з корумпованими зв’язками у сфері земельних правовідносин.
Не допущено порушень конституційних прав громадян у кримінальних провадженнях слідчих прокуратури, органів служби безпеки та державної фіскальної служби в області. Вищою від загальнодержавної є питома вага скерованих до суду обвинувальних актів. Слідчими прокуратури закінчено кожне друге розслідуване провадження, слідчими поліції – кожне третє .Усі розслідувані слідчими УСБ України в області провадження скеровано в суди з обвинувальними актами (8). Однією з найбільших є питома вага закінчених проваджень щодо неповнолітніх (82%).
У закінчених кримінальних провадженнях слідчими поліції відшкодовано більше 30 млн. грн. заподіяної шкоди.
Кожне четверте з виявлених кримінальних правопорушень з ознаками корупції – у сфері земельних правовідносин. За апеляціями прокурорів постановлено 35 нових вироків. Одним із найвищих у державі є рівень касаційної практики (81%) у кримінальних провадженнях.
Незважаючи на законодавчі зміни, що суттєво обмежують представницькі повноваження прокурорів, пред’явлено позовів на суму майже 90 млн. грн., судами постановлено стягнути більше 50 млн. грн., 20,5 млн. грн. відповідачами відшкодовано добровільно.
На виконання судових рішень за позовами прокурорів повернуто 150 га земель, відшкодовано більше 73 млн. грн.
Окрім того, на нараді було розглянуто проблемні питання . Зокрема, щодо недостатності вжитих заходів щодо боротьби із корупцією, протидії злочинності, виявлення злочинів у сфері службової та господарської діяльності, бюджетній та земельних сферах.

З цього приводу заслухано заступників прокурора області та керівників місцевих прокуратур.
Підводячи підсумки наради, Олександр Стратюк звернув увагу на необхідності активізації роботи щодо боротьби зі злочинністю, виявлення корупційних злочинів на пріоритетних напрямах, зокрема у бюджетній та лісовій сферах, викриття корупціонерів серед посадовців вищих категорій.

Прес-служба прокуратури області

кількість переглядів: 1813